Enhandsset

Flugfiskeset - Enhandsspön

I den här kategorin så räknar vi fiske efter öring, regnbåge, harr, röding samt kustfiske efter Havsöring, gädda och abborre.

Flugfiske efter Öring, Harr, Regnbåge, Röding!
Till det här fisket är det framförallt klasserna 4, 5 och 6 som används, men även mindre klasser tex 2 och 3 i mindre åar och bäckar.  Det används även klass 7-8  vid tungt streamerfiske efter samma arter och 7-10 vid gäddflugfisket.

I dom mindre klasserna så finns det längder från strax över 6 fot, medans upp till 11 fot på dom högre klasserna.
Rent generellt så är det 9 fot som är den längden som är mest allround och den som används mest av oss flugfiskare.

Dom här klasserna på spön används till den största delen av flugfisket i Sverige, och det är framförallt fiske efter regnbåge som är den enklaste arten att komma i kontakt med.
Men även öring och harr står högt på listan för oss svenskar.

Flugrullen ser många som en linförvaring, men vi tycker att rullen ska vara anpassad till spöet och linan, så att ditt flugfiskeset känns behagligt att fiska med.
Flugrullen ska rymma en viss mängd backing och fluglinan, och även ha ett tillräckligt bra bromssystem för arten du fiskar efter.

Normalt klarar man sig och använder sig av en flytlina, som också är den mest brukbara linan till både torrflugor och mindre nymfer.

Vid varmt väder så kan det vara lämpligt med en intermediate-lina eller tillochmed även en sjunklina som kan vara användbart för att komma ner på djupet för att finna fisken.
Sjunklina används flitigt vid fiske med Boobie-flugor efter regnbåge och även vid streamerfiske efter både öring och abborre.

Vad det gäller tafsar så är det lite samma som gällande längden på spöna, att längden på tafsen mest generellt är 9 fot.
Men många gånger så fiskar man längre tafsar vid torrflugefiske, och ibland kortare tafsar vid nymf/streamerfiske.
9 fot är en bra längd att gå efter oavsett val av fiskesätt.

Backing som oftast följer med vid köp av ett komplett flugfiskeset är en ”back up”-lina som är både en utfyllnad på flugrullen och en försäkran om man skulle få på en större fisk som drar ut hela fluglinan.
Vid fiske efter arter som öring, regnbåge osv så behöver man sällan längre än 50 meter.

Flugfiske på Kusten
Vid fiske efter våra kust-arter, som framförallt havsöring så behöver man ett spö som klarar av både vind och även större flugor. Därför går man upp i klass jämfört med fiske efter öring/regnbåge. Normalt så är klasserna 6, 7 och 8 helt klart optimala för den här typen av kustfiske.
 
Vi skulle säga att det mest valda havsörings-setet är en 9 fot klass 7, som funkar oavsett om du ska fiska på Västkusten, i Skåne eller på Ostkusten.

Det som styr är många gånger storleken på flugan du ska fiska med, och fiskar du framförallt mindre flugor som olika räkmönster eller mindre fiskimitationer så är det vissa som går ner på klass 6.
Ska du istället fiska större fiskimitationer i lite blåsigare väder så är det inte dumt att gå upp till en klass 8 istället.

Vad det gäller rullen så behöver man rulle som kan hålla en kraftigare fluglina och även tillräckligt med backing. Man vet ju aldrig när man kanske får på sin livs havsöring!
Här kan en eller två extraspolar komma till stor användning om man väljer att ha flera olika typer av linor.

Till största del så fiskar man på kusten med Intermediate-linor, antingen Slow Sink eller Fast Sink. Dock är det inte dumt att ha både en flytlina och en sjunklina när behovet finns under framförallt sommarmånaderna.

Man kan använda sig av vanliga taperade nylontafsar, men saltvattten och klippkanter kan nöta på din tafs, så vi tycker personligen att en taperad tafs av Fluorocarbon är en fördel.
Den tål mycket mer, är styvare och har samma densitet som vatten så den bryter ytan och sjunker långsamt.
Här funkar vanliga 9 fots tafsar tillräckligt.

Flugfiske efter Gädda och Abborre
Gäddfiske med flugspö och fluga är fruktansvärt kul, gäddflugfisket har under senare år exploderat och det fina med gäddfiske är att de flesta har fisket tillgängligt runt knuten.

Om du är sugen på att börja fiska gädda på ett av de absolut roligaste fiskesätten är det viktigt att du har en utrustning som är anpassad för gäddflugfisket, vi har flera olika gäddset och det behöver inte kosta en mindre förmögenhet att börja fluga efter gädda.

Vi har flera olika färdiga set och även start-kit med allt du behöver förutom gäddsetet. Som du kan hitta här. Där hittar du även en del flugbindning som passar för gäddan.

Flugfisket efter abborre har också blivit mer intressant då även den är en fisk som är enkel att komma i kontakt med, då den är minst lika utbredd som gäddan.
Här behöver man absolut inte samma klass på utrustning, då arten är betydligt mindre och man fiskar även med mindre flugor.
Det finns folk som fiskar efter abborren ner till klass 3, men vanligast är att man använder samma utrustning som man använder efter till exempel brunöring och regnbåge.
Under den kallare årstiden så är sjunklina effektivt, medans på sommaren så går fisken högre upp i frivattnet och då behöver man sällan något tyngre än intermediate-lina, och flytlina om man tex fiskar med poppers osv.

Har du fler funderingar eller frågor så har vi mycket erfarenhet och kan säkert hjälpa dig på ett eller annat sätt.

Läs mer
-

Visa utökade filter
Guideline Elevate Flugset

Guideline Elevate Flugset

3 699 kr 4 592 kr
Rea
Guideline EXP4 Flugset

Guideline EXP4 Flugset

1 855 kr 3 092 kr
Guideline Exp4 Gäddset

Guideline Exp4 Gäddset

2 199 kr 3 391 kr
Rea
Guideline Exp4 Havsöringsset
Nyhet
Guideline EXP5 Flugset

Guideline EXP5 Flugset

2 399 kr 3 092 kr
Nyhet
Guideline EXP5/FAVO Flugset

Guideline EXP5/FAVO Flugset

2 699 kr 3 192 kr
Rea
Guideline Kispiox Trout Flugset
Guideline LPXe Flugset

Guideline LPXe Flugset

4 699 kr 5 912 kr
Loop Q Flugset

Loop Q Flugset

4 299 kr 5 179 kr
Vision Atom Flugset 2.0

Vision Atom Flugset 2.0

2 499 kr 2 795 kr
Jultips!
Vision Big Daddy Gäddset

Vision Big Daddy Gäddset

3 450 kr 4 867 kr
Nyhet
Vision Fisu Enhands Flugset

Vision Fisu Enhands Flugset

1 990 kr 2 195 kr
Vision GT Flugset

Vision GT Flugset

3 490 kr 3 995 kr
Nyhet
Vision Keeper Pike flugset

Vision Keeper Pike flugset

1 599 kr 1 999 kr
Nyhet
Vision Keeper Trout flugset

Vision Keeper Trout flugset

1 599 kr 1 999 kr
Vision Mag Flugset

Vision Mag Flugset

4 699 kr 6 643 kr
Nyhet
Vision Nymphmaniac 10'

Vision Nymphmaniac 10'

3 149 kr 3 495 kr
Vision Onki Flugset

Vision Onki Flugset

3 599 kr 4 688 kr
Nyhet
Vision Solina Enhands Flugset
Vision Tane Flugset

Vision Tane Flugset

4 690 kr 6 244 kr
Vision Vipu Flugset

Vision Vipu Flugset

2 299 kr 3 288 kr

Din produkt är tillagd

×