Publicerad: 2023-12-02
Våröring på östkusten.
Våren är då vi lever upp, eller hur! Sol, varma vindar och långa dagar.
Dom knepiga vinteröringarna är ett minne blott, varmare vatten, större flugor, snabbare intagning och brutala hugg, nu börjar det… i detta blogginlägg så ska ni få lite av mina samlade tankar och tips av 25 års jakt med flugspöt efter östkustens silver.
Vi börjar med Platser
Fisket tidig vår tycker jag skiljer sig väldigt mycket från höstfisket, fisken uppehåller sig inte på samma platser som dom gör innan tempen har varit nere och vänt.
Jag tycker dom flesta missar en väldigt stor faktor här, vattentempen ute på dom stora vattenmassorna.
På hösten så bibehåller djupa fjärdar eller en utsatt kust vattentempen långt in i slutet av januari, men en grund skärgården kyls av mycket snabbare.
På våren är det helt tvärt om, dina fantastiska sund och öar är nu helt tomma på fisk men en grumlig gäddvik med dy och gräs kan vara helt full med öring och detta styrs egentligen endast av 2 saker, vattentemp och födotillgång.
Vattentempen gör att havsöringens föda vaknar till liv samt att den påskyndar fiskens matsmältning och eftersom en fisk alltid strävar efter att växa maximalt så är det inte så konstigt att den hela tiden jagar den optimala temperaturen för att växa så fort som möjligt.
Jag söker havsöringen under den tidiga våren i lä, den verkar inte gilla att stå i vinden tidigt på våren. I vikar, och bakom uddar, där vattnet står helt still blir det några tiondelar varmare och då hittar du fisken där. Jag fiskar just dessa typer av platser, gärna vikar med mjuk botten och mörk vegetation på botten, är vattnet lite grumligt så är det perfekt, dessa värms upp fortast av dom alla.
Oftast är dessa vikar absolut bäst på eftermiddagen när solen har värmt hela dagen, det är inte konstigt om en sådan vik vara 3–4 grader varmare än fjärden utanför.
Viktigt är att tänka på om du vadfiskar att du börjar göra dina kast när du är 10 meter från vattnet, fisken står oftast väldigt grunt, det är inte konstigt att hitta ett stim inne på 20-40cm djupt vatten, Samma sak gäller om du fiskar med båt eller flytring, fiska hela viken, som sagt ofta blir man otroligt förvånad hur grunt fisken kan uppehålla sig.
Dessa varma vikar och kanter kan fisken besöka flera gånger under en dag, jag märker ibland när man båtfiskar att man kan skrämma ut fisken, men lämnar man dom ifred så brukar dom komma tillbaka och man kan besöka platsen flera gånger och just innan solen går ner kan det vara som hetast.
Som min goda vän John Kärki’s sa till mig en gång, att fiska många korta pass istället för att fiska få långa är det bästa om du vill få mycket fisk, men glöm inte sista timmen, ofta så kommer den största fisken in grunt med det sista jaktljuset. Upp tidigt eller sent hem, innan eller efter jobbet, kommer att göra underverk.
Utrustning och flugor
När jag båtfiskar så har jag oftast 4 spön (Meri, Merisuola Graphene och Hero Coast) med mig tacklat med, flyt, slow mo, fast intermediate och en sjunk 3.
Jag vet att det är många spön och absolut så klarar man sig men ett men vill man kunna fiska på flera olika platser och framför allt söka fisk i olika delar av vattenmassorna är det en stor fördel att ha flera utrustningar med sig.
Till tidig vår så fiskar jag absolut mest med Vision Meri Slow Mo eller en Vision Meri Float to SloMo Tip med lång Vision Prisma Fluorcarbon Taperad Tafs. När vattnet blir lite varmare så använder jag mest Vision Meri Fast intermediate och Vision Meri Sjunk 3 fluglina, detta gör att du kan fiska av kanterna mellan 1-3 meter in till vikarna och det är oftast där du hittar dom större individerna som följer Norsens vandring in för lek. Snabbare sjunkande linor gör också att du kan hålla flugan djupare vid snabb hemtagning vilket under den senare delen av våren ofta är det som skiljer succé från fiasko!
När det gäller spön och rullar så finns det en uppsjö av bra prylar idag, och vad du nog än köper så kommer det bli bra. Om du har en begränsad budget och kommer att fiska mycket från båt och flytring så skulle jag verkligen rekommendera dig att köpa 2 lite billigare utrustningar med olika linor istället för en riktigt dyr utrustning.
Jag fiskar mestadels ett 9’ #7 med medium till fast action, till det sena fisket i maj med stora flugor och sikte på riktigt stor fisk så fiskar jag en snabb klass 8 i 9 fot, anledningen detta är för att jag ofta fiskar 12-15cm flugor på en sjunk3 eller S5 och jag fiskar dom Roly Poly eller snabbt vanligt. Fisken tar ofta dessa flugor väldigt aggressivt och den styvare klingan gör att man krokar dessa fiskar mycket bättre tycker jag.
När det gäller tafsar så fiskar jag uteslutande FC här hemma, min standard ”setup” är en 9’ taperad tafs som är 0,33mm i spetsen där jag under den tidiga våren knyter en upphängare och sedan förlänger med den ytterligare ca 1,5 meter med 0X (0,28mm) till min sista fluga. Ju varmare vattnet blir så tar jag bort min upphängare och endast fiskar en huvudfluga, då ofta på lite kraftigare tafsspets mellan 0,28-0,32mm.
Flugvalet under våren brukar inledas med fluffiga flugor typ Wooly Bugger, oförtyngda eller med skalle i vitt, ljusrosa eller Peach. Oftast i kombination med en Magic head, fiskade långsamt, ofta har jag en Predatordubbing baitfish modell mindre som upphängare. Även min Flashtail baitfish som ni kan hitta på #tietv har fiskat otroligt i storlek 7-8cm.
Senare på våren så lägger jag till större flugor samt Jiggy flies, Flatwings och förtyngda WB i kombination med Magic Head löst framför. Våga kasta utåt och fiska snabbt och aggressivt. Det är inget problem för en öring att ta en 15-20cm lång fluga, många stora öringar jag har fått genom åren har jag fått inne i gäddlekvikar på gäddfluga, modell större och man slipper småfiskarna😉 nu är ju dessa bonusfångster men det talar ju sitt tydliga språk.
Våga variera din intagning av flugan. Vissa dagar så ska den fiskas aggressivt men långsamt, medan andra dagar ska den fiskas snabbt Roly Poly helt utan stopp, gör inte som du alltid gör utan testa under dagen.
Om du verkligen vi söka stor fisk så måste du våga tänka om lite, det kan inte vara det viktigast att få en fisk, utan du måste våga gå bom.
Under mitten av april och framåt så kommer Nors och strömmingen in i skärgården för lek och ofta drar den med sig stor fisk utifrån. Denna tid är den absolut hetaste om du vill komma i kontakt med en riktigt stor blank fisk, men du måste tänka annorlunda och våga testa annat.
Jag hade drygt en handfull 70+ fiskar i båten förra året och redan en över 80cm i år och samtliga av dessa fiskar har tagit över djupare vatten och på sjunk 2-3 linor och större flugor. Så när vattnet på fjärden börjar komma över 5 grader så våga testa detta, du kommer nog inte få fler öringar men…
Vi syns där ute.
Niklaus Bauer