Tvåhandsspön

Tvåhandsspön

För dig som är ny inom tvåhandsfisket kan det lätt kännas som en djungel av linor, klasser, längder och kasttekniker, här kommer vi nu att förklara för att underlätta ditt val.

Tvåhandsspön finns från klass 6 upp till klass 11 och de kan variera i olika längder från 12-17'. Längden och klassen på spöt varierar framför allt på vilket storlek vattnet har som ska fiskas och när på säsongen. Längre spön med högra klasser används vanligtvis vid stora älvar eller tidigt på säsongen och dem kortare spöna med en lägre klass senare på säsongen då älven är låg eller vid fiske i några av våra mindre åar och älvar. Ett bra allroundspö är på 13-14' med klass 8-9.

Vilken längd?
Det som påverkar valet av längden på ett tvåhandsspö är framförallt storleken på vattnet, hur långt du vill kunna kasta och vilka möjligheter du vill ha till att styra flugan. Generellt så används kortare spön på ca: 11-13' när fisket bedrivs i mindre åar och älvar så som Lödge, Em och Mörrum och längre spön på 15-17' generellt används när fisket till exempel bedriv i några av Sveriges eller Norges större älvar.
Ett längre spö underlättar också under kastningen och ger möjligheten till att styra både flugan och linan när fisket sker vid djup vadning. Ett spö i de kortare längderna används även gärna när älven är väldigt hög då fisken på grund av vattenmassorna uppehåller sig närmre strandkanten. De kortare spöna ger ett effektivare fiske på kortare avstånd.
För dig som är ny inom tvåhandsfisket och inte direkt vet var eller i vilka typer av vatten du kommer att fiska rekommenderar vi ett spö med en längd 13-14' då dessa är bra allroundspön som täcker upp de flesta storlekar på vatten.

Vilket klass?
Klassen på spöt innefattar vilken vikt på linan som spöt hanterar. Spön som är av högre klass kastar tyngre linor, en tyngre lina gör i sin tur det lättare att kasta riktigt stora och tunga flugor.
Klassen och längden på spön går oftast hand i hand. Några exempel är dessa fyra klassiska längder och klasser: 12,6' #7/8, 13' #8/9 14' 9/10 och 15' #10/11. Självklart finns det även många spön som går utanför denna ‘‘standard‘‘ och alla spön är framtagna med olika funktioner användningsområden i tanke.

Frågor? Har du fler funderingar eller frågor så tveka inte att kontakta oss, vihar vi mycket erfarenhet och kan säkert hjälpa dig med dina val!

‘‘
Visa mer Visa mindre
Kategorier
Filter
Produkter