Vadarpaket

Vi har noga valt ut vadarbyxor och vadarskor som passar bra ihop, hos oss hittar du vadare och skor från de allra största varumärkena såsom Simms, Guideline, Vision, Patagonia mfl. Att köpa både skor och vadare hos oss är en bra deal, vi har stora rabatter vid köp av vadarpaket.

 

Vilka vadarbyxor samt vadarskor ska jag välja?
Nedan har vi en liten miniguide där vi går igenom vad du bör tänka på vid val av vadarutrustning.

Neoprenvadare/PVC-vadare
Neoprenvadare är varma, mer slimmade och fungerar bra, speciellt vid vadning i mycket kalla vatten. En problematik kvarstår dock: kondensen. Det är ett ännu större problem med neoprenvadare eftersom dessa smiter åt kring kroppen och försvårar ventilationen.

Ska du vada under kalla förhållanden är neprenvadare ett bra alternativ

Andningsvadare
Introduktionen av så kallade andningsvadare har till stor del löst de komfortproblem de tidigare vadartyperna hade, eftersom de är vattentäta och ventilerar kondensen ut genom väven.

Det låter ju lite underligt att kondensen ventileras ut även under vatten men det fungerar och möjliggörs av de membran som finns mellan inner- och yttertyg. Andningsmembranen stänger ute vattnet men släpper igenom kroppens svett och förhindrar att kondens bildas på insidan av vadarna. Detta är en välsignelse, speciellt vid ansträngande vadning i kalla vatten vid varm väderlek.

Andningsvadare isolerar mycket dåligt då de är tunna vadarbyxor, men med rätt kläder under vadarbyxorna är det inga problem. Med rätt kläder avses superställ närmast kroppen som transporterar bort svetten från kroppen och via ett eller flera lager av isolerande fleece. Klädd på det sättet håller man sig torr och varm i de flesta situationer. Vi rekommenderar Aclimas underställ.

Andningsvadare är punkteringskänsliga och flera av vadarbyxorna har förstärkningar på utsatta ställen. Det fungerar bra men vadarnas andningsfunktion försämras naturligtvis på de förstärkta partierna. Det finns vadarbyxor av strumpmodell som kräver separata vadarskor och vadare med monterad stövel.

Bägge modellerna har sina för- och nackdelar, men det ser ut som att strumpvadarna vinner terräng. Förmodligen beror det på att det finns ett större utbud av strumpvadare samt att man kan välja att själv kombinera en stabil och bekväm vadarsko.

I vårt tycke är det en klart överlägsen kombination jämfört med den ofta mer ostadiga stövelmodellen. Strumpmodellen är också mycket lättare att torka eftersom att den går att vränga ut och in ända ned till neoprenstrumpan. De flesta andningsvadarna är tillverkade av material som är stumma och det är därför viktigt att man väljer vadare som är tillräckligt stora.

Det finns andningsvadare tillverkade av stretchmaterial vilket innebär att vadarna kan göras mer slimmade utan att komforten försämras. Den senaste innovationen är vadare med vattentätt blixtlås som underlättar av- och påtagandet avsevärt.

De olika andningmembranens förmåga att klara vattentycket är en viktig information som anges i millimeter vattenpelare. Membranets andningsförmåga anges till hur många gram vatten per ytenhet och tid, g/m2/24h, som materialet förmår att släppa igenom. Dock skall vi komma ihåg att flera lager eller tjockare inner- och yttertyg samt förstärkningar försämrar andningsförmågan i praktiken.

Vadarskor
Vadarskor ? eller kanske mer rätt vadarkängor ? är idag mycket populära och har klara fördelar. De är stabila och lätta att ta på och av eftersom de är snörda långt fram mot tåpartiet. Vadarskor tillverkas av läder samt av en rad olika konstmaterial. Konstmaterialen är lätta och slitstarka och suger inte åt sig vatten som läderkängor gör, vilket gör dessa tunga.

De modernaste mest avancerade kängorna är tillverkade på liknande sätt som vandringskängor och är lätta och komfortabla vilket underlättar vadning och långa vandringar.

Sulan på vadarskorna består vanligen av filt, med eller utan dubb och fungerar ypperligt på de mest slippriga stenar. Filtsulor är dock hala när man går i gräs eller när man skall ned till vattnet via den branta älvbrinken. Det förekommer även sulor av gummimaterial med hög friktion som sägs ha lika goda vadningsegenskaper som filt, men är mer slitstarka och mindre hala på land.

Vi har flera prisvärda vadarpaket i flera olika prisklasser där vi kombinerat vadarbyxa och vadarsko till mycket förmånligt pris.

‘‘
Visa mer Visa mindre
Kategorier
Filter
Produkter
Vision Atom Vadarpaket Filt
Paketpris
9%
2995 kr
3298 kr
Guideline Laxa 2.0 Vadarcombo (Filtsula)
Paketpris
18%
Guideline Kaitum XT Combo Gummi
Paketpris
28%
Guideline Kaitum XT Combo Filt
Paketpris
29%
Guideline Laxa Traction 2.0 Vadarcombo
Paketpris
18%
Vision Atom Vadarpaket Gummi
Paketpris
16%
Guideline Laxa 2.0 ZIP Vadarcombo Filt
Paketpris
21%
Simms Tributary Vadarpaket Gummi
Paketpris
21%
Guideline Laxa 2.0 ZIP Combo Gummi
Paketpris
20%
Vision Tool Vadarpaket Filt
Paketpris
13%
3795 kr
4348 kr
Vision Scout 2.0 Strip Vadarpaket
Paketpris
16%
Vision Hopper 2.0 Vadarpaket
Paketpris
14%
Vision Koski Vadarpaket
Paketpris
13%
4499 kr
5199 kr
Vision Koski Zip & Musta Michelin Vadarset
Paketpris
12%
Guideline Womens Laerdal Vadarpaket
Paketpris
21%
Simms Tributary Vadarset Gummisula
Paketpris
20%
Vision Koski & Musta Michelin Vadarset
Paketpris
12%
Vision Scout Zip & Musta Michelin Vadarset
Paketpris
13%
Simms Tributary Vadarpaket Filt
Paketpris
21%
Simms Tributary Vadarset Filtsula
Paketpris
20%
Vision Koski & Tossu Vadarset Filtsula
Paketpris
14%