Flugfiskeset Enhands

Flugfiskeset - Enhandsspön

I den här kategorin så räknar vi fiske efter öring, regnbåge, harr, röding samt kustfiske efter Havsöring, gädda och abborre.

Flugfiske efter Öring, Harr, Regnbåge, Röding!
Till det här fisket är det framförallt flugspön i klasserna 4, 5 och 6 som används, men även mindre klasser tex 2 och 3 i mindre åar och bäckar.  Det används även klass 7-8  vid tungt streamerfiske efter samma arter och 7-10 vid gäddflugfisket. Flugrullar i klasserna 3-7 och fluglinor i samma klasser som flugspöna

I dom mindre klasserna på flugspön så finns det längder från strax över 6 fot, medans upp till 11 fot på dom högre klasserna.
Rent generellt så är det 9 fots flugspön som är den längden som är mest allround och den som används mest av oss flugfiskare.

Dom här klasserna på flugspön används till den största delen av flugfisket i Sverige, och det är framförallt fiske efter regnbåge som är den enklaste arten att komma i kontakt med.
Men även öring och harr står högt på listan för oss svenskar.

Flugrullen ser många som en linförvaring, men vi tycker att rullen ska vara anpassad till spöet och linan, så att ditt flugfiskeset känns behagligt att fiska med.
Flugrullen ska rymma en viss mängd backing och fluglinan, och även ha ett tillräckligt bra bromssystem för arten du fiskar efter.

Normalt klarar man sig och använder sig av en flytlina, som också är den mest brukbara linan till både torrflugor och mindre nymfer.

Vid varmt väder så kan det vara lämpligt med en intermediate-lina eller till och med även en sjunklina som kan vara användbart för att komma ner på djupet för att finna fisken.
Sjunklina används flitigt vid fiske med Boobie-flugor efter regnbåge och även vid streamerfiske efter både öring och abborre.

Vad det gäller tafsar så är det lite samma som gällande längden på spöna, att längden på tafsen mest generellt är 9 fot.
Men många gånger så fiskar man längre tafsar vid torrflugefiske, och ibland kortare tafsar vid nymf/streamerfiske.
9 fot är en bra längd att gå efter oavsett val av fiskesätt.

Backing som oftast följer med vid köp av ett komplett flugfiskeset är en ?back up?-lina som är både en utfyllnad på flugrullen och en försäkran om man skulle få på en större fisk som drar ut hela fluglinan.
Vid fiske efter arter som öring, regnbåge osv så behöver man sällan längre än 50 meter.

Flugfiske på Kusten
Vid flugfiske efter våra kust-arter, som framförallt havsöring så behöver man ett spö som klarar av både vind och även större flugor. Därför går man upp i klass jämfört med fiske efter öring/regnbåge. Normalt så är klasserna på flugspöt 6, 7 och 8 helt klart optimala för den här typen av kustfiske.
 
Vi skulle säga att det mest valda havsörings-setet är en 9 fot klass 7, som funkar oavsett om du ska fiska på Västkusten, i Skåne eller på Ostkusten.

Det som styr är många gånger storleken på flugan du ska fiska med, och fiskar du framförallt mindre flugor som olika räkmönster eller mindre fiskimitationer så är det vissa som går ner på klass 6.
Ska du istället fiska större fiskimitationer i lite blåsigare väder så är det inte dumt att gå upp till en klass 8 istället.

Vad det gäller flugrullen så behöver man en flugrulle som kan hålla en kraftigare fluglina och även tillräckligt med backing. Man vet ju aldrig när man kanske får på sin livs havsöring!
Här kan en eller två extraspolar komma till stor användning om man väljer att ha flera olika typer av linor.

Till största del så fiskar man på kusten med Intermediate-linor, antingen Slow Sink eller Fast Sink. Dock är det inte dumt att ha både en flytlina och en sjunklina när behovet finns under framförallt sommarmånaderna.

Man kan använda sig av vanliga taperade nylontafsar, men saltvattten och klippkanter kan nöta på din tafs, så vi tycker personligen att en taperad tafs av Fluorocarbon är en fördel.
Den tål mycket mer, är styvare och har samma densitet som vatten så den bryter ytan och sjunker långsamt.
Här funkar vanliga 9 fots tafsar tillräckligt.

Flugfiske efter Gädda och Abborre
Gäddflugfiske med flugspö och fluga är fruktansvärt kul, gäddflugfisket har under senare år exploderat och det fina med gäddfiske är att de flesta har fisket tillgängligt runt knuten.

Om du är sugen på att börja fiska gädda på ett av de absolut roligaste fiskesätten är det viktigt att du har en utrustning som är anpassad för gäddflugfisket, vi har flera olika gäddset och det behöver inte kosta en mindre förmögenhet att börja fluga efter gädda.

Vi har flera olika färdiga set och även start-kit med allt du behöver förutom gäddsetet. Som du kan hitta här. Där hittar du även en del flugbindning som passar för gäddan.

Flugfisket efter abborre har också blivit mer intressant då även den är en fisk som är enkel att komma i kontakt med, då den är minst lika utbredd som gäddan.
Här behöver man absolut inte samma klass på utrustning, då arten är betydligt mindre och man fiskar även med mindre flugor.
Det finns folk som fiskar efter abborren ner till klass 3, men vanligast är att man använder samma utrustning som man använder efter till exempel brunöring och regnbåge.
Under den kallare årstiden så är sjunklina effektivt, medans på sommaren så går fisken högre upp i frivattnet och då behöver man sällan något tyngre än intermediate-lina, och flytlina om man tex fiskar med poppers osv.

Har du fler funderingar eller frågor så har vi mycket erfarenhet och kan säkert hjälpa dig på ett eller annat sätt.

Flugfiskeset - Enhandsspön

I den här kategorin så räknar vi fiske efter öring, regnbåge, harr, röding samt kustfiske efter Havsöring, gädda och abborre.

Visa mer Visa mindre
Kategorier
Filter
48
Produkter
Guideline Elevation / VATN Flugset # 6
Paketpris
31%
Vision Toka / Hero 95 Flugset 8' #4
Nyhet
Paketpris
33%
Orvis Encounter 9' Outfit
Superdeal
24%
fr. 2499 kr
fr. 3299 kr
Guideline Elevation / Nova Flugfiskeset #6
Paketpris
30%
Guideline Kaitum Trout 9' #6
Sommardeals! 31 Maj
20%
Guideline Laxa Seatrout 9'6 #7
Sommardeals! 31 Maj
20%
Guideline Elevation / Nova Flugfiskeset #4
Paketpris
30%
Vision Meri / Coastal Evolve Flugset #8
Paketpris
29%
Guideline Elevation / Nova Flugfiskeset #5
Paketpris
30%
Vision Hero Flykit
Paketpris
1%
4799 kr
4836 kr
VATN M1 / FAVO Seatrout Flugset #6
Paketpris
48%
Vision Toka / Hero 95 flugset 9' #5
Nyhet
Paketpris
33%
Guideline Kaitum Trout 9' #5
Sommardeals! 31 Maj
20%
Guideline Elevation/VATN Coastal Flugset # 7
Paketpris
22%
Vision Meri / Coastal Evolve Flugset #6
Paketpris
28%
Guideline Elevation Öring & Regnbåge Combo
Paketpris
8%
Bauer's Dream Kit
Paketpris
10%
13495 kr
14937 kr
Vision Meri / Coastal Evolve Flugset #7
Paketpris
29%
Vision Toka / Hero 95 flugset 9' #6
Nyhet
Paketpris
33%
VATN M1 / FAVO Seatrout Flugset #7
Paketpris
46%
Greys K4ST + Combo
fr. 2039 kr
Vision Onki Hero Set #4-5
Paketpris
2%
5699 kr
5836 kr
Vision Pitch Black Flugset # 5 9'
Paketpris
38%
Vision Pitch Black Flugset # 6 9'
Paketpris
38%
Scierra Fly Combo 9''
fr. 1899 kr
Vision Streamer Flugset
Slutsåld
Guideline Reach & VATN Combo
Paketpris
30%
Slutsåld
Vision Nymphmaniac Combos
Paketpris
3%
Slutsåld
7299 kr
7516 kr
Vision Onki Hero Set #6-7
Paketpris
2%
Slutsåld