Vadarbyxor

Vilka vadarbyxor samt vadarskor ska jag välja?
Nedan har vi en liten miniguide där vi går igenom vad du bör tänka på vid val av vadare.

Neoprenvadare/PVC-vadare
Neoprenvadare är varma, mer slimmade och fungerar bra, speciellt vid vadning i mycket kalla vatten. En problematik kvarstår dock: kondensen. Det är ett ännu större problem med vadare gjorda i neopren eftersom dessa vadare har ett tyg som inte tillåter någon genomträngning av överskottsvärmen.

Ska du vada under kalla förhållanden är neoprenvadare ett bra alternativ, däremot så är det idag enkelt med rätt funktionsplagg under att klä sig varmt även i vadare som är gjorda med en tunnare typ som andas.

Andningsvadare
Introduktionen av så kallade andningsvadare, vadare som släpper ut överskottsvärme, har till stor del löst de komfortproblem de tidigare vadartyperna hade, eftersom de är vattentäta men samtidigt ventilerar värme och kondens ut genom väven.

Det låter ju lite underligt att kondensen ventileras ut även under vatten men det fungerar och möjliggörs av de membran som finns mellan inner- och yttertyg. Andningsmembranen stänger ute vattnet men släpper igenom kroppens svett och förhindrar att kondens bildas på insidan av vadarna. Detta är en välsignelse, speciellt vid ansträngande vadning i kalla vatten vid varm väderlek.

Andningsvadare isolerar mycket dåligt då de är tunna, men med rätt kläder under är det inga problem. Med rätt kläder avses underställ av ull/merinoull närmast kroppen som transporterar bort svetten från kroppen och via ett eller flera lager av isolerande fleece. Är man klädd på det sättet håller man sig torr och varm i de flesta situationer. Vi rekommenderar Aclimas underställ.

Vadare av denna typ med ett tunnare andastyg är punkteringskänsliga och flera av vadarmodellerna har förstärkningar på utsatta ställen. Det fungerar bra men vadarnas andningsfunktion försämras naturligtvis på de förstärkta partierna. Det flesta vadare idag är sådana med integrerade sockor av neopren, men det finns även vadare där benen går direkt in i ett par stövlar. 

Bägge modellerna har sina för- och nackdelar, men det ser ut som att strumpvadarna vinner terräng. Förmodligen beror det på att det finns ett större utbud av strumpvadare samt att man kan välja att själv kombinera en stabil och bekväm vadarsko.
Vadare som kräver en separat vadarsko ger även ett bättre stöd vid vristen då man enkelt kan välja en bekväm sko samt snöra åt denna efter eget behov.

I mitt tycke är det en klart överlägsen kombination jämfört med den ofta mer ostadiga stövelmodellen. Strumpmodellen är också mycket lättare att torka eftersom att den går att vränga ut och in ända ned till neoprenstrumpan. De flesta andningsvadarna är tillverkade av material som är stumma och det är därför viktigt att man väljer vadare som är tillräckligt stora.

Det finns andningsvadare tillverkade av stretchmaterial vilket innebär att vadarna kan göras mer slimmade utan att komforten försämras. Den senaste innovationen är vadare med vattentätt blixtlås som underlättar av- och påtagandet avsevärt.

De olika andningsmembranens förmåga att klara vattentycket är en viktig information som anges i millimeter vattenpelare. Membranets andningsförmåga anges till hur många gram vatten per ytenhet och tid, g/m2/24h, som materialet förmår att släppa igenom. Dock skall vi komma ihåg att flera lager eller tjockare inner- och yttertyg samt förstärkningar försämrar andningsförmågan i dina vadare i praktiken.

‘‘
Visa mer Visa mindre
Kategorier
Filter
Produkter