Vadarutrustning
Vadarutrustning
Vilka vadarbyxor / vadare samt vadarskor ska jag välja?
Nedan har vi en liten miniguide där vi går igenom vad du bör tänka på vid val av vadarutrustning.
Neoprenvadare/PVC-vadare
Neoprenvadare är varma, mer slimmade och fungerar bra, speciellt vid vadning i mycket kalla vatten. En problematik kvarstår dock: kondensen. Det är ett ännu större problem med neoprenvadare eftersom dessa smiter åt kring kroppen och försvårar ventilationen.
Ska du vada under kalla förhållanden är neprenvadare ett bra alternativ
Andningsvadare
Introduktionen av så kallade andningsvadare har till stor del löst de komfortproblem de tidigare vadare hade, eftersom de är vattentäta och ventilerar kondensen ut genom väven.
Det låter ju lite underligt att kondensen ventileras ut även under vatten men det fungerar och möjliggörs av de membran som finns mellan inner- och yttertyg på vadarna. Andningsmembranen stänger ute vattnet men släpper igenom kroppens svett och förhindrar att kondens bildas på insidan av vadarna. Detta är en välsignelse, speciellt vid ansträngande vadning i kalla vatten vid varm väderlek.
Andningsvadare isolerar mindre bra då de är tunna, men med rätt kläder under är det inga problem. Med rätt kläder avses superställ närmast kroppen som transporterar bort svetten från kroppen och via ett eller flera lager av isolerande fleece. Klädd på det sättet håller man sig torr och varm i de flesta situationer. Vi rekommenderar Aclimas underställ.
Andningsvadare är punkteringskänsliga och flera av vadarmodellerna har förstärkningar på utsatta ställen. Det fungerar bra men vadarnas andningsfunktion försämras naturligtvis på de förstärkta partierna. Det finns vadare av strumpmodell som kräver separata vadarskor och vadare med monterad stövel.
Bägge modellerna har sina för- och nackdelar, men det ser ut som att strumpvadarna vinner terräng. Förmodligen beror det på att det finns ett större utbud av strumpvadare samt att man kan välja att själv kombinera en stabil och bekväm vadarsko.
I mitt tycke är det en klart överlägsen kombination jämfört med den ofta mer ostadiga stövelmodellen. Strumpmodellen är också mycket lättare att torka eftersom att den går att vränga ut och in ända ned till neoprenstrumpan. De flesta andningsvadarna är tillverkade av material som är stumma och det är därför viktigt att man väljer vadare som är tillräckligt stora.
Det finns andningsvadare tillverkade av stretchmaterial vilket innebär att vadarna kan göras mer slimmade utan att komforten försämras. Den senaste innovationen är vadare med vattentätt blixtlås som underlättar av- och påtagandet avsevärt.
De olika andningmembranens förmåga att klara vattentycket är en viktig information som anges i millimeter vattenpelare. Membranets andningsförmåga anges till hur många gram vatten per ytenhet och tid, g/m2/24h, som materialet förmår att släppa igenom. Dock skall vi komma ihåg att flera lager eller tjockare inner- och yttertyg samt förstärkningar försämrar andningsförmågan i praktiken.
Vadarskor
Vadarskor ? eller kanske mer rätt vadarkängor ? är idag mycket populära och har klara fördelar. De är stabila och lätta att ta på och av eftersom de är snörda långt fram mot tåpartiet. De tillverkas av läder samt av en rad olika konstmaterial. Konstmaterialen är lätta och slitstarka och suger inte åt sig vatten som läderkängor gör, vilket gör dessa tunga.
De modernaste mest avancerade kängorna är tillverkade på liknande sätt som vandringskängor och är lätta och komfortabla vilket underlättar vadning och långa vandringar.
Sulan på vadarskorna består vanligen av filt, med eller utan dubb och fungerar ypperligt på de mest slippriga stenar. Filtsulor är dock hala när man går i gräs eller när man skall ned till vattnet via den branta älvbrinken. Det förekommer även sulor av gummimaterial med hög friktion som sägs ha lika goda vadningsegenskaper som filt, men är mer slitstarka och mindre hala på land.
Vi har flera prisvärda vadarpaket i flera olika prisklasser.
Vadarjackor
Vadarjackor i varierande längder och tygmaterial är mycket användbara och populära. Det dominerande materialen i dag är olika former av andningsmaterial som kombinerad med fleecetröjor i ett eller flera lager ger fiskaren alla möjligheter att hålla sig torr och varm.
De dyraste jackorna har mer eller mindre avancerade foder som tillsammans med välventilerande yttertyg ger bra isolering med utmärkt luftväxling. Jackorna har ofta stort antal fickor och andra finesser och ersätter många gånger fiskevästarna.
Vadarstav
Många riktiga "hardcore"-vadare anser att en ihopfällbarstav bara är en leksak och att den inte "håller" för trycket. Och det kan vara så att i vissa extrema situationer så är det bara en homogen stav som gäller, men nu vadar ju de flesta av oss i mer normala strömmar vilket gör en ihopfällbarstav alldeles utmärkt. Den är lätt att ta med sig, tar ingen plats och är lätt. Det viktigaste är just det att ta med den! Att ha en superstav hemma i garderoben, för att den är så bökig att ta med sig, hjälper inte om man börjar dras med i strömmen.
Det viktiga hur som helst är att vadarstaven följer med ut på turen och finns till hands när vadning börjar bli svår.

Ahrex Neoprene Wading Belt

Douglas Wading Staff

Filtsule lagningskit med Lim

Fishpond Summit Sling 2.0 Gravel

FlyBag Ghillie

Grundéns Boundary Vadarbyxa

Grundéns Boundary Zip Vadarbyxa

Guideline Alta 2.0 Vadarsko Filt

Guideline Alta NGx Sonic Zip Vadare

Guideline Alta NGx Vadarsko Filt

Guideline Alta NGx Vadarsko Vibram

Guideline Alta Sonic T-Zip Vadarbyxa

Guideline HD Sonic Vadarbyxor

Guideline HD Sonic Zip Vadarbyxor

Guideline HD Vadarsko Filt

Guideline HD Vadarsko Vibram

Guideline Kaitum Vadarsko Filt

Guideline Kaitum Vadarsko Gummisula

Guideline Kaitum XT Vadarbyxor

Guideline Laxa 2.0 Vadarsko Filt

Guideline Laxa 2.0 Zip Vadarbyxa

Guideline Laxa 3.0 Vadarsko Filtsula

Guideline Laxa Vadarbyxa 2.0

Guideline Reach Vadarbyxa Dark Olive

Guideline Reach Vadarsko Filtsula

Guideline Stretch Belt

Guideline ULBC Vadarsko Vibram

Guideline Ultralight ULBC Vadarbyxor

Guideline Vadarstav Carbon Foldable

Guideline Womens Laerdal Vadarbyxor

Korkers Ice Cleats - Broddar

Korkers Omni Trax Filtsula

Korkers Omni Trax Filtsula Med Dubb

Korkers Omni Trax Kling On Dubbad Sula
Korkers OmniTrax Triple Threat Alu Hex Sula
Korkers OmniTrax Triple Threat CarbideSpike Pack

Patagonia Stud Kit

Patagonia Wading Staff

Patagonia Wading Support Belt

Patagonia Yulex Wading Socks

Rock Treads Rubber and Felt Fixed Soles Kit

Simms BackMagic Wading Belt Black

Simms Flats Sneaker Boulder

Simms Flyweight Stockingfoot Vadarbyxa Dark Stone

Simms Freestone Z Stockingfoot Smoke

Simms G3 Wading Staff Carbon Black
