Flugfiskeset

Klicka i vad du söker!

Tillverkare
Pris - Kronor (sv)
Klass
Spölängd
Användningsområde

Enhandsset

Flugfiskeset - Enhandsspön

I den här kategorin så räknar vi fiske efter öring, regnbåge, harr, röding samt kustfiske efter Havsöring, gädda och abborre.

Flugfiske efter Öring, Harr, Regnbåge, Röding!
Till det här fisket är det framförallt flugspön i klasserna 4, 5 och 6 som används, men även mindre klasser tex 2 och 3 i mindre åar och bäckar.  Det används även klass 7-8  vid tungt streamerfiske efter samma arter och 7-10 vid gäddflugfisket. Flugrullar i klasserna 3-7 och fluglinor i samma klasser som flugspöna

I dom mindre klasserna på flugspön så finns det längder från strax över 6 fot, medans upp till 11 fot på dom högre klasserna.
Rent generellt så är det 9 fots flugspön som är den längden som är mest allround och den som används mest av oss flugfiskare.

Dom här klasserna på flugspön används till den största delen av flugfisket i Sverige, och det är framförallt fiske efter regnbåge som är den enklaste arten att komma i kontakt med.
Men även öring och harr står högt på listan för oss svenskar.

Flugrullen ser många som en linförvaring, men vi tycker att rullen ska vara anpassad till spöet och linan, så att ditt flugfiskeset känns behagligt att fiska med.
Flugrullen ska rymma en viss mängd backing och fluglinan, och även ha ett tillräckligt bra bromssystem för arten du fiskar efter.

Normalt klarar man sig och använder sig av en flytlina, som också är den mest brukbara linan till både torrflugor och mindre nymfer.

Vid varmt väder så kan det vara lämpligt med en intermediate-lina eller till och med även en sjunklina som kan vara användbart för att komma ner på djupet för att finna fisken.
Sjunklina används flitigt vid fiske med Boobie-flugor efter regnbåge och även vid streamerfiske efter både öring och abborre.

Vad det gäller tafsar så är det lite samma som gällande längden på spöna, att längden på tafsen mest generellt är 9 fot.
Men många gånger så fiskar man längre tafsar vid torrflugefiske, och ibland kortare tafsar vid nymf/streamerfiske.
9 fot är en bra längd att gå efter oavsett val av fiskesätt.

Backing som oftast följer med vid köp av ett komplett flugfiskeset är en ?back up?-lina som är både en utfyllnad på flugrullen och en försäkran om man skulle få på en större fisk som drar ut hela fluglinan.
Vid fiske efter arter som öring, regnbåge osv så behöver man sällan längre än 50 meter.

Flugfiske på Kusten
Vid flugfiske efter våra kust-arter, som framförallt havsöring så behöver man ett spö som klarar av både vind och även större flugor. Därför går man upp i klass jämfört med fiske efter öring/regnbåge. Normalt så är klasserna på flugspöt 6, 7 och 8 helt klart optimala för den här typen av kustfiske.
 
Vi skulle säga att det mest valda havsörings-setet är en 9 fot klass 7, som funkar oavsett om du ska fiska på Västkusten, i Skåne eller på Ostkusten.

Det som styr är många gånger storleken på flugan du ska fiska med, och fiskar du framförallt mindre flugor som olika räkmönster eller mindre fiskimitationer så är det vissa som går ner på klass 6.
Ska du istället fiska större fiskimitationer i lite blåsigare väder så är det inte dumt att gå upp till en klass 8 istället.

Vad det gäller flugrullen så behöver man en flugrulle som kan hålla en kraftigare fluglina och även tillräckligt med backing. Man vet ju aldrig när man kanske får på sin livs havsöring!
Här kan en eller två extraspolar komma till stor användning om man väljer att ha flera olika typer av linor.

Till största del så fiskar man på kusten med Intermediate-linor, antingen Slow Sink eller Fast Sink. Dock är det inte dumt att ha både en flytlina och en sjunklina när behovet finns under framförallt sommarmånaderna.

Man kan använda sig av vanliga taperade nylontafsar, men saltvattten och klippkanter kan nöta på din tafs, så vi tycker personligen att en taperad tafs av Fluorocarbon är en fördel.
Den tål mycket mer, är styvare och har samma densitet som vatten så den bryter ytan och sjunker långsamt.
Här funkar vanliga 9 fots tafsar tillräckligt.

Flugfiske efter Gädda och Abborre
Gäddflugfiske med flugspö och fluga är fruktansvärt kul, gäddflugfisket har under senare år exploderat och det fina med gäddfiske är att de flesta har fisket tillgängligt runt knuten.

Om du är sugen på att börja fiska gädda på ett av de absolut roligaste fiskesätten är det viktigt att du har en utrustning som är anpassad för gäddflugfisket, vi har flera olika gäddset och det behöver inte kosta en mindre förmögenhet att börja fluga efter gädda.

Vi har flera olika färdiga set och även start-kit med allt du behöver förutom gäddsetet. Som du kan hitta här. Där hittar du även en del flugbindning som passar för gäddan.

Flugfisket efter abborre har också blivit mer intressant då även den är en fisk som är enkel att komma i kontakt med, då den är minst lika utbredd som gäddan.
Här behöver man absolut inte samma klass på utrustning, då arten är betydligt mindre och man fiskar även med mindre flugor.
Det finns folk som fiskar efter abborren ner till klass 3, men vanligast är att man använder samma utrustning som man använder efter till exempel brunöring och regnbåge.
Under den kallare årstiden så är sjunklina effektivt, medans på sommaren så går fisken högre upp i frivattnet och då behöver man sällan något tyngre än intermediate-lina, och flytlina om man tex fiskar med poppers osv.

Har du fler funderingar eller frågor så har vi mycket erfarenhet och kan säkert hjälpa dig på ett eller annat sätt.

Läs mer

1399 - 20215




1 - av 57
-11%
Greys K4ST Flugfiskeset

Greys K4ST Flugfiskeset

1 499 kr 1 699 kr
Nyhet
Vision Coast Flugset

Flugfiskeset - Enhandsspön - Kustflugset - Torrflugfiskeset - Gäddflugfiskeset

Flugfiskeset - Enhandsspön

I denna kategori med flugfiskeset som är baserade på enhandsspö har vi flugset som är anpassade till flugfisket efter öring, regnbåge, harr, röding, abborre samt kustfisket efter havsöring och flugfisket efter gädda.

Flugfiske efter Öring, Harr, Regnbåge, Röding!
Vid flugfisket efter öring, harr regnbåge och röding är det framförallt flugspö i klasserna 4, 5 och klass 6 som används. Det förekommer även spön och linor i längre klasser så som klass 2 och klass 3, dessa används framförallt till fisket efter mindre öring och harr i små åar och bäckar.

För flugfiskaren som vill fiska dessa arter med stora streamer so används även spön och linor i klass 7 eller klass 8. 

Längden på flugspöna i våra flugset kan variera beroende på klass och användningsområde. 
I de lättare klasserna på flugspön finns det längder från strax över 6ft upp till strax över 11ft. Flugspön i de lite högre klasserna finns oftast från 9ft till 10 ft.

Den vanligaste längden på flugspön och det som är mest allround är 9ft.

Vanligast är ett flugset som är i klass 5 eller klass 6. Dessa används till fisket efter öring, harr, röding, regnbåge och abborre.

Flugrullen
Flugrullen är enligt många en ren linförvaring. Vi tycker att flugspöt och fluglinan är det viktigaste men även flugrullen spelar en mycket viktig roll i din utrustning.
Flugrullen ska vara anpassa i både vikt och storlek efter det spöt som det ska sitta på, matchar rullen och spöt ihop bra så får man en behaglig balans i utrustningen och flugfisket kommer därav kännas enklare.

Flugrullen ska även ha plats för en önskad och behövlig mängd backing och fluglina samt en jämn broms som är kraftig nog för att trötta ut den fisken man fångar.

Fluglinan
Det vanligast valet av lina och det man klarar sig längst med är en flytlina. 

När vattnet är väldigt varm och fisken söker kyla och skydd på djupet kan det vara bra att fiska med sjunklinor med olika sjunkhastigheter. 
Det finns fluglinor som är långsamt sjunkande (Intermedaite) och ändå ner till riktigt snabbsjunkade fluglinor, t.ex. Sjunk7.

Sjunklinor är även valet för många när fisket är svårt och fisken är skygg på grund utav till exempelt att vattenytan är spegelblank. 

Sjunklinor används även flitigt när man flugfiskar med Boobie-flugor efter regnbåge i sjöar, när man fiskar med streamer i strömmande vatten efter öring och fisket efter abborre i kallt vatten.

Tafsen
Standard för flugfisket när det kommer till tafsar är 9ft. Men det används även längre tafsar, t.ex. vid torrflugefisket och kortare tafsar vid fisket med sjunklinor.

Backing
Backingen har ett huvudsyfte, det är en reservlina om man krokar en stark fisk som simmar iväg och drar ut hela fluglinan. Då fungerar backingen som en "back-up". 
Vid flugfisket efter abborre, öring, harr, röding, regnbåge och gädda behövs sällan en backing som är längre än 50 meter.

Flugfiske på Kusten
När man flugfiskar längst våra kuster så behöver man oftast utrustning i klass 6, 7 eller 8. Detta för att det blir enklare att kasta med dessa lite tyngre klasser när det blåser som de ofta kan göra på kusten. Med dessa klasser är det även enklare att kasta lite större flugor som oftast används när man t.ex. fiskar havsöring på kusten.

Den vanligast kombinationen för fisket efter havsöring på kusten är ett spö som är 9ft #7 och med en lina som är intermediate. Denna utrustning passar till havsöringsfisket längst alla våra kuster i hela Skandinavien.

Det som avgör om du ska använda klass 6,7 eller 8 på kusten är oftast storleken på fluga och hur mycket det blåser. Större flugor och starkare vindar kräver högra klass. Kvällar utan vind och vid fisket med mindre flugor väljer man ett spö i en lägre klass.

Flugfiske efter Gädda och Abborre
Vid flugfiske efter gädda så går man upp i klass på både spö och lina, detta dels för att fisken kan vara stor men framförallt för att med ett kraftigare spö och med tyngre lina är det mycket lättare att kasta de stora flugorna som oftast används vid gäddflugfisket.

Vanligast vid gäddflugfisket är ett spö på 9ft och klass 8 eller 9, en lina som är långsamt sjunkande (Intermediate) och en lite större rulle för att få plats med denna fluglinan som är tjockare och tar mer plats.

Även sjunklinor används när man fiskar gädda, detta framförallt när man fiskar i riktigt kallt vatten eller när man fiskar i djupa sjöar.

Flugfisket efter abborre är mycket lättillgängligt och här används vanligtvis samma utrustning som vid fisket efter öring, regnbåge mm. 
Under de lite kallare årstiderna är det effektivast och vanligast att man fiskar med en sjunklina och under den varmare sommaren fiskar man vanligtvis med en flytlina eller en långsamt sjunkade fluglina. 

Om du har några frågor om flugset, flugspö, fluglinor eller andra varor så tveka inte att kontakta oss. Vi har kunnig personal med stor erfarenhet när det gäller fisket och produkterna.

Din produkt är tillagd

×

Bevaka produkt

Ange din e-postadress för att bli notifierad när varan återigen finns i lager hos oss

Tack för ditt intresse! Du kommer bli notifierad när varan återigen finns i lager i butiken.